Dodając nas do znajomych na poniższych serwisach przyczyniasz się do promocji gry

Dzisiaj jest środa, 10 marca 2010, godzina: 21:04

Idź do strony: 1 ... 12 13 14 15 16

Autor Wiadomość
 30 sty 2010 | 15:38     

Obywatel

Na forum: 3 miesiące
Poinformowano mnie na IRC ze prezydent może poddać region w 6 godzin od ataku. Czemu Polska nie zaatakuje regionów Hiszpanii?? Polska ma na to 18 godzin od ataku Francji i sojuszników.

Zobacz profil  Zobacz profil w grze
 30 sty 2010 | 15:55     

Moderator

Na forum: 14 miesięcy
bo poddac mozna tylko pierwszą bitwę. to znaczy, ze jezeli zaatakuje francja i nastepnie polska - poddac moze jedynie bitwe z francja (przez pierwszych 6h). sytuacja bylaby inna gdyby to polska zaatakowala pierwsza, a nastepnie francja. wtedy hiszpanski prezydent moglby poddac przez pierwszych 6h trwania wylacznie bitwe z polska, francuskiej nie.

31 sty 2010 | 14:15     

Obywatel

Na forum: 2 miesiące
Witam
Prawdopodobnie było to już wiele razy, ale zapytam się jeszcze raz:
W co do cholery gra rząd? Zamiast pomagać sojusznikom walczymy w butwach treningowych, a w eŚwiecie się tyle dzieje.

Pozdrawiam.

31 sty 2010 | 15:08     

Obywatel

no jakies plany wypadałoby przedstawić

31 sty 2010 | 18:55     

Obywatel

pmo22 napisał:
Witam
Prawdopodobnie było to już wiele razy, ale zapytam się jeszcze raz:
W co do cholery gra rząd? Zamiast pomagać sojusznikom walczymy w butwach treningowych, a w eŚwiecie się tyle dzieje.

Kilka postów wyżej widnieje odpowiedź:
khartvin napisał:
(...) problem stary jak erepublik i maja go wszystkie kraje, u nas jest gorzej, bo byla wojna i byl BB - oba czynniki rozbuchaly gospodarke w stopniu niemozliwym do skonsumowania po zakonczeniu tych dwoch zjawisk.

(z reszta w swiecie realnym to samo mialo miejsce np w USA po 1 wojnie swiatowej - skutiem byl wielki kryzys)

Jak widać w powyższej odpowiedzi, nie robimy nic, ponieważ chcemy się ustabilizować po wojnie i BB. To najlepsze wyjście w aktualnej sytuacji, również moim zdaniem.

Ja również chciałbym uzyskać odpowiedzi na poniższe pytania:
Arczi00 napisał:
Pomimo, że jestem zadowolony z działań naszego rządu to jednak jest "ALE". Słowa:"tajne", "poufne", "niejawne" nie powinny być używane... Dlaczego? Proste, tą grę tworzą ludzie zainteresowani bo jeżeli by tacy nie byli to po prostu przestali by grać, to oni wybierają rząd, to oni wybierają kongres i to oni w końcu płacą podatki...Przydałby się jakiś raport, nie mówię, że jest potrzebne całkowite wyszczególnione zestawienie z każdego dnia, nie. Wystarczy prosty wykres z exela z legendą na co był wydany gold z ostatnich 15 dni bez szczegółów co do dnia, bitwy, wydarzenia itp. np. 15%inwestycje, 10% WP, 5%PP, 45% działania wojenne, 25% coś tam jeszcze. Nakreślenie ważnych zmian gospodarczych i wpływających na budżet z ostatnich 15 dni pod wykresem i tyle(informacje ogólnodostępne napisane z gazetki NBP są bardziej wiarygodne, chyba że byłby inny powód).

Pytanie do Prezydenta bo to on jest najwyżej w rządzie:

Czy tego typu zestawienie jest możliwe? jeżeli nie to dlaczego?(odp: nie, informacje są tajne będzie raczej dziwne w tej sytuacji)

Pytanie nr.2 do Kongresu

Czy jest możliwość odtajnienie starych tematów kongresowych już zamkniętych, powiedzmy sprzed 3 miesięcy tak żeby ludzie mogli ocenić waszą instytucję? Wątki sprzed 3 miesięcy raczej nie są już takie ważne a pewnie nie tylko ja bym chciał się dowiedzieć jak pracuje Kongres i czy to po prostu nie jest siedzenie i pierdzenie w stołek.

PS. Olewanie Kongresu, brak informowania graczy co się dzieje w ich kraju osiągnęło maximum. Tylko znajomi ludzi rządzących lub nolify z irca wiedzą co się dzieje, wiele razy widziałem sytuację że ktoś mówił że wiedział o tym czy o tamtym chociaż informacje te były "tajne" i dodawał że "ma się te wtyki" czyżby w tajemnicy znajomym można mówić ważne informacje a innym już nie?

Pozdrawiam

Czyli x2...

4 lut 2010 | 10:48     

Obywatel

Coś mi się wydaję że Prezydent i rząd nawet w najmniejszym stopniu nie odpowiedzą na pytania przed wyborami. Nie ma to jak strach przed wyborcami i utratą głosów...

4 lut 2010 | 10:54     

Obywatel

Arczi00 napisał:
Coś mi się wydaję że Prezydent i rząd nawet w najmniejszym stopniu nie odpowiedzą na pytania przed wyborami. Nie ma to jak strach przed wyborcami i utratą głosów...

Pozostaje ten rząd i Prezydenta w takim razie zmienić.

Wiadomość została zmieniona przez autora [04-02-2010 | 10:54]

4 lut 2010 | 12:19     

Moderator

nie ma innej opcji, skoro prezydent nawet nie kandyduje ponownie na urzad :D

@Arczi - stare tematy kongresowe sa co jakis czas ujawniane - podczas mojej poprzedniej kadencji - listopadowo grudniowej osobiscie przegladalem stare watki i poddawalem ich ujawnienie pod glosowanie - bylo ich co najmniej kilkadziesiat. wszystkie znajduja sie teraz w dziale Parlament, do ktorego wglad maja wszyscy uzytkownicy.
w kadencji grudniowo-styczniowej mialem przerwe od parlamentu, teraz - na styczen-luty znowu w nim zasiadam, postaram sie zwrocic uwage kongresmenow na ta kwestie :)

Wiadomość została zmieniona przez autora [04-02-2010 | 12:22]

7 lut 2010 | 00:08     

Obywatel

Na forum: 9 miesięcy
Ja mam pytanie dotyczące ostatnich cheatów Rosjan. Czy ktoś z rządu Rosji albo władz Phoenix wypowiedział się w tej sprawie? Istnieje jakieś ich oficjalne stanowisko? Jeśli nie, to może zasugerować im delikatnie wygłoszenie jakiegoś oświadczenia w stylu "Potępiamy takie działania, jest nam przykro itp.". Myślę, że takie coś mogłoby pomóc eliminować cheaterów.

7 lut 2010 | 18:48     

Kongresmen

Na forum: 10 miesięcy
Pozy ale oni nie chca ich (cziterow) eliminować dlatego takiego oświadczenia nie znajdziesz....

7 lut 2010 | 19:50     

Kongresmen

Na forum: 12 miesięcy
Oczywiscie, moglbym napisac w tej sprawie do Pana Ministra Spraw Zagranicznych eRosji, jednak odpowiedzi (lub jej braku) mozna sie spodziewac: albo wskazalby na "ePolskich cheaterow" i ze wcale lepsi nie jestesmy, albo po prostu by mnie olano. Dlaczego? Ano dlatego, ze to wlasnie cheaterzy zapewniaja najwieksze korzysci dla danego panstwa. Jedyna bronia nie jest Rzad danego kraju, a Administratorzy eRepublik. Trzeba jednak miec niepodwazalne dowody na oszustwa - i owszem, dzialaja takie miedzynarodowe grupy wylapujace cheaterow, dosyc skutecznie :)

Polecam dodatkowa lekture tego artykulu: http://www.erepublik.com/en/article/swiss-resistance-szwajcarski-ruch-oporu-en-pol--1190074/1/20

7 lut 2010 | 19:58     

Obywatel

Na forum: 11 miesięcy
dlaczego niema żadnych ofert dla 0 skillowców w manu?

7 lut 2010 | 20:24     

Obywatel

Mr Grandma - To nie może być potraktowane jako dowód?
http://www.youtube.com/watch?v=MkySA2feFhw

8 lut 2010 | 00:37     

Kongresmen

Dla mnie jak najbardziej. Admini otrzymali ten film wielokrotnie, jednak dla nich widocznie nie jest to wystarczajacym dowodem! :| Juz nie bede wyrazal swojego zdania o nich - po prostu pozostaje nam znalezc tych cheaterow, ktorzy nie korzystaja przy okazji z paypal - i tyle.

8 lut 2010 | 21:35     

Obywatel

Na forum: 4 miesiące
Od dwóch dni kurs PLN podlega pewnym wahaniom, a wcześniej nie podlegał właściwie żadnym wahaniom. Na rynku nie ma ofert NBP.
Czy jest to przejściowe, czy na stałe oferta NBP stabilizująca kurs została wycofana?

8 lut 2010 | 23:01     

Rząd

Kurs 0.03 jest wciąż aktualny.
Oferty NBP bądź firm powiązanych wciąż widnieją na MM. Firmy powiązane to np. Narodowe Chałupy czy też Systemy Obronne.

8 lut 2010 | 23:11     

Obywatel

Na forum: 5 miesięcy
Witam.
Mam takie pytanko. Dlaczego w narodowej zbrojowni jest tak dużo zatrudnionych ludzi z wellnesem powyżej 40 i skillem 2 - 3. Zdarzają się też ludzie z wellnesem 90 i skilem 4. Czy nie można im podesłać linka do poradnika jak utrzymywać wysoki welness i ich pozwalniać? Jak dla mnie Narodowe firmy są tylko dla nowych graczy aby zdobyć 1 lvl.
Pozdrawiam

8 lut 2010 | 23:55     

Rząd

@Naryt, powiem, że coś takiego to tzw. dobrodziejstwo inwentarza.
Od jutra rozpoczynam kampanię reform w PP. także za 2-3 dni będzie porządek.

13 lut 2010 | 14:27     

Obywatel

Na forum: 1 miesiąc
Przyznam się, że nie wiem o co chodzi z rozmieszczeniem regionów naszych i hiszpańskich,
są jakieś swapy, ale do czego one mają doprowadzić, co będzie nasze, a co ich?
czy mi mapa szwankuje? my jesteśmy na półwyspie iberyjskim?

13 lut 2010 | 15:42     

Moderator

to nasz droga do North of Brasil - by przejac w koncu ten region musielismy z nim graniczyc. niestety swapy rozpoczeto zbyt pozno, dopiero po zakonczeniu bitwy, przez co zdazylo wybuchnac RW a co za tym idzie - nie zdolalismy podbic regionu.

Regiony rdzennie Hiszpanskie, tzn Andaluzja, Kastylia i Aragonia zapewne zostana im zwrócone w najblizszym czasie.

14 lut 2010 | 16:05     

Obywatel

Mam pytanie do rządu właściwie do MSZ czy zamierzamy podpisać MPP z Chinami ? Jest to kraj pro-Edenowski atakowany przez Rosję rozumiem, że mamy kłopoty finansowe ale czy aż takie ? Walka u boku sojusznika bardzo poprawiłaby naszą reputację.

I pytanie dodatkowe wyjaśniające mi mechanikę gry czy jeśli podpiszemy MPP z Chinami, a kraj środka postanowi odbić swoje rdzenne tereny od Rosji to będziemy walczyć u jego boku przeciw Rosji ?

Pozdrawiam

14 lut 2010 | 16:34     

Moderator

jesli podpiszemy MPP z chinami, to dopoki rosjanie ich ponownie nie zaatakuja nie bedziemy mogli bic po ich stronie. takze jesli chinczycy rozpoczna kontrofensywe - nie bedzimy mogli im pomoc.

a MPP z chinami nie podpisujemy, gdyz w wypadku gdyby amerykanie chcieli sie z nimi wymienic regionami - stracilibysmy MPP z USA, ktore jest obecnie naszym najsilniejszym sojuszem. (reszta wygasla z powodu swapow z hiszpania)

15 lut 2010 | 00:53     

Obywatel

Czy Farmer Polski to rządowy org ( na taki wygląda ) ? Dziś próbował on obniżyć kurs naszej waluty do 0.029 i wydrenował ok 2000 Gold z rynku. Rozumiem, że to były pieniądze potrzebne do kolejnego dodruku ale czemu sprzedawano je po 0.029, gdzie zapowiadane przez ministra finansów konsultacje dotyczące ewentualnego obniżenia kursu ? A jeśli rząd chciał po prostu wymienić złotówki to czemu zrobił to po zaniżonym kursie skarb tylko stracił, a zyskali nieliczni ( w tym ja ).

Wiadomość została zmieniona przez autora [15-02-2010 | 01:15]

15 lut 2010 | 01:27     

Obywatel

na to pytanie odpowiedzi nie uzyskasz... czemu?
1. jeśli to akcja rządowa i nie ma o niej oficjalnego info, to ani rząd ani kongres na ten temat nie mogą udzielać informacji.
2. jeśli to prywatny gracz, to ani rząd ani kongres nie mają jakich informacji udzielać.

a przy okazji... który minister finansów konsultacje zapowiadał? Bo z tego co wiem, to obecny - carbon nic takiego nie pisał O.o

15 lut 2010 | 01:54     

Obywatel

Lunarek napisał:
na to pytanie odpowiedzi nie uzyskasz... czemu?
1. jeśli to akcja rządowa i nie ma o niej oficjalnego info, to ani rząd ani kongres na ten temat nie mogą udzielać informacji.
2. jeśli to prywatny gracz, to ani rząd ani kongres nie mają jakich informacji udzielać.

a przy okazji... który minister finansów konsultacje zapowiadał? Bo z tego co wiem, to obecny - carbon nic takiego nie pisał O.o

Zacytuje ostatni komunikat NBP

"Kurs jaki jest, każdy widzi. Jest taki, jaki pozostał po ostatniej koalicji rządzącej i nie planujemy dokonywać żadnych zmian w tym zakresie. Pracodawcy i pracownicy mają mieć poczucie stabilności rynku, na jakim funkcjonują. Nie będę w tym miejscu analizował na ile obecny kurs jest w mojej opinii korzystny czy niekorzystny, traktujemy go jako „dobrodziejstwo inwentarza” odziedziczonego po poprzednich ekipach. A nawet gdyby miało się coś zmienić, zostanie to poprzedzone odpowiednimi analizami i konsultacjami społecznymi."

Org był oczywiście rządowy świadczyły o tym choćby jego ogłoszenia sprzed roku i parę innych rzeczy. Zastanawia mnie jednak jedno jeśli to nie była planowana obniżka kursu, a jedynie zwykła wymiana to nasz minister dał ciała, ponieważ mógł spokojnie wymienić złotówki po 0.03. Myślę że jakieś wyjaśnienia nam się należą. Ponieważ jeśli o wymianie wiedział kongres i inni wtajemniczeni zwyczajnie ładnie się obłowili zresztą ja też.

15 lut 2010 | 02:51     

Moderator

oblowic sie nie ma na obnizce kursu jak, mozna jedynie nie stracic, pozbywajac sie przed nia zlota.

ani kongres ani nikt spoza rzadu (choc i tu nie jestem pewien, czy wiedzial o tym ktokolwiek poza minfinem) o planach nie wiedzial, z reszta to konieczne, by nie wywolac poplochu i paniki na rynku.

cytowany przez Ciebie komunikat wydany zostal jeszcze przez poprzednia ekipe.

15 lut 2010 | 03:02     

Obywatel

khartvin napisał:
oblowic sie nie ma na obnizce kursu jak, mozna jedynie nie stracic, pozbywajac sie przed nia zlota.

ani kongres ani nikt spoza rzadu (choc i tu nie jestem pewien, czy wiedzial o tym ktokolwiek poza minfinem) o planach nie wiedzial, z reszta to konieczne, by nie wywolac poplochu i paniki na rynku.

cytowany przez Ciebie komunikat wydany zostal jeszcze przez poprzednia ekipe.

Jaka poprzednia ekipa ? Cytat jest sprzed tygodnia prezydent chyba się nie zmienił, a o ile wiem mamy system prezydencji w erepublik. Naturalne jest, że rekonstrukcja rządu oznacza kontynuowanie polityki prezydenta.

Chciałbym też żeby Carbon się wytłumaczył z próby zmiany kursu przecież jeszcze parę dni temu twierdził że kurs jest idealny ?

Co do twojego pytania o zarobek, to kurs pozostał bez zmian czyli wszyscy, którzy kupili po kursie 0.029 zyskali czyż nie ?

Wygląda tez na to że nasz minister nie docenił siły rynku i kurs trzyma się mocno. Myslę więc że wyjaśnienia się nam należą.

15 lut 2010 | 03:43     

Moderator

minfin ma duza autonomie i uwazam ze bardzo dobrze. jego celem jest stac na strazy skarbca.

co do kursu - pare dni temu byla inna sytuacja budzetowa. wiecej nikt powiedziec nie moze, dosyc bylo o tym w prasie napisane.

w momencie pisania powyzszego postu byla cala strona ofert po 0.029.

15 lut 2010 | 03:52     

Obywatel

khartvin napisał:
minfin ma duza autonomie i uwazam ze bardzo dobrze. jego celem jest stac na strazy skarbca.

co do kursu - pare dni temu byla inna sytuacja budzetowa. wiecej nikt powiedziec nie moze, dosyc bylo o tym w prasie napisane.

w momencie pisania powyzszego postu byla cala strona ofert po 0.029.

A w tej chwili jest 0.03 i imo się utrzyma. Co do autonomi mnistra owszem powinna istnieć ale w ramach polityki prezydenta. A to co robi Carbon to wypinanie się na społeczeństwo pomylił się i to chyba dwukrotnie co do wysokości kursu i co do swojej polityki informacyjnej. Nadal chciałbym usłyszeć słowa wyjaśnień.

15 lut 2010 | 11:01     

Obywatel

a kto by nie chciał :)

Idź do strony: 1 ... 12 13 14 15 16